Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Şarkılarla, sığınmacıların dramına dikkat çektiler

Yaşama tutunmaya çalışan Suriyeli ailelerin dramı; filmlere, kitaplara ve kliplere konu oluyor. Suriyeli sığınmacılar konusuna dikkat çekenlerin olduğunu bilmek insana umut veriyor. Hele ki sanatçıların duyarlılık göstermesi son derece mutluluk verici. Bu acının büyük yükünü Türkiye sırtlanmışken, biz de bir şeyler yapmalı ve elimizi taşın altına koymalıyız. Yoksa bu insaniyet sınavını geçemeyiz. Empati kurmak için, önce anlamak gerekir. Karşındakini anlayabilmenin önemini şarkılarında vurgulayan Teoman, 'Limanında' şarkısının klibinde mülteci sorununa değindi. Klibin hikayesini, yönetmen Charles Richard'a bıraktığını söyleyen ünlü şarkıcı, savaşlar yüzünden ülkelerini terk etmek zorunda kalan insanlara dikkat çekiyor.

HİKAYE GAZİANTEP'TEN...
Suriyeli Beriwan ve Wassim'in gerçek hikayesini konu alan belgesel tadındaki klibi, yönetmen Charles Richard ile konuştuk. Charles, bir gün Gaziantep'e gittiğini ve orada mültecilerle tanıştığını anlattı: "Orada dinlediğim her hikayeden çok etkilendim. Savaşı yaşamış bir çocukla tanıştım. Bir gazetecinin anlattıkları da beni çok etkiledi. Teoman'ın şarkı sözlerini okuduğumda, bu hikayelerle uyum sağlayacağını düşündüm."
Klipte, mültecilerin acı dolu hayatları tüm gerçekliğiyle yansıtılıyor. Şarkının sözleri de şöyle: 'Ne ateşler yanıyor, ne ateşler sönüyor / Ne savaşlar oluyor, ne gidenler dönüyor...'

PİNHANİ DE DESTEK VERDİ
Pinhani grubu da mülteci meselesine 'Geri Dönemem' şarkısıyla dikkat çekiyor. Mültecilerin gözünden yazılmış bir şarkı... En güzel yanı; o zor durumdaki insanlarla empati kurmanızı sağlaması. Grubun üyelerinden Sinan Kaynakçı'ya, bu konuya değinme fikrinin nereden çıktığını sordum. Klibin ortaya çıkışını şöyle anlattı: "Klipte mülteci rolünü ben oynadım, tüm grup üyeleri ise saçlarını kazıtarak dikkatleri bu konunun üzerine çekti. Böylece yansıttığımız görüntüler, daha dikkat çekici hale geldi. Bazı kliplerimizde sosyal konulara yer veriyoruz, eğer şarkının konusu da bunu gerektiriyorsa tabii... Bizim için konunun insani boyutu önemli."
Şarkının sözleri şöyle: 'Yalnızım şehrin ortasında / Yenilmişim daha ilk dakikada / Bir adam içinde ben varım / Beni gören yok içeride kalmışım / Aranıza yeni geldim ben / Fazla kalamam ama geri dönemem.'
Bir şarkı, mülteci kardeşlerimizin yaşadığı dramı ancak bu kadar iyi anlatabilirdi herhalde. Bize bu duyguları yaşattığın ve bu meseleye değindiğin için teşekkürler Pinhani...
Şarkıları, hikayelerini öğrendikten sonra dinlemek daha keyifli ve insana daha derin duygular yaşatıyor. Şimdi bu iki parçayı bir kez de böyle dinleyin. Ardından şükredip 'Allah, kimseyi vatanından kaçmak zorunda bırakmasın' deyin. Bu arada evinden uzakta olan tüm sığınmacı kardeşlerimizin de 23 Nisan'ı kutlu olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA